Web sitenizin Google’da daha üst sıralarda yer alması konusunda ciddiyseniz, etkili bir site içi SEO stratejisinin kritik bileşenlerini bilmek çok önemlidir. Bu sayfadaki site içi SEO kontrol rehberinin sizin için özel olarak hazırlanmasının nedeni budur.
Her şey, organik trafik çekmek, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) yüksek bir sıralama elde etmek ve sitenizin hak ettiği otoriteyi kazanmak ile neredeyse fark edilmeden kalmak arasındaki farkla ilgilidir.
Bu site içi SEO kontrol içeriği, dijital çağdaki pazarlamacıların 2024 ve sonrasında SERP’lere hakim olmak için bilmesi gereken her şeye daha yakından bakın.
Site içi SEO’yu Anlamak
Site içi SEO veya site içi optimizasyon olarak da bilinen site içi SEO, Google’daki sıralamasını yükseltmek için doğrudan web sitenizde yaptığınız tüm taktikleri ve düzenlemeleri kapsar.
Sitenizi hem arama motorları hem de kullanıcılar için daha çekici ve alakalı hale getirmek için web sayfalarınızın içerik, meta etiketler ve URL’ler gibi çeşitli öğelerini optimize etmeyi içerir.
Bunu yaparak, arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alma ve daha fazla organik trafik çekme şansınızı artırırsınız.
Siteniz ve içeriğiniz ne kadar iyi optimize edilirse sitenizin genel kullanıcı deneyimi de o kadar iyi olur.
Yararlı içerik ve kolaylaştırılmış bir arayüz içeren harika bir kullanıcı deneyimi, kaçınılmaz olarak SERP’lerde daha iyi bir sıralamaya, daha fazla trafiğe ve daha iyi yatırım getirisine yol açar.
1. Anahtar Kelime Araştırması ve Optimizasyonu Yapın
Akıllı anahtar kelimeler, herhangi bir harika site içi SEO kampanyasının kalbidir, bu nedenle, sayfadaki hiçbir SEO kontrol listesinin, anahtar kelime araştırması olmadan tamamlanmış olduğu düşünülemez.
İçerik optimizasyonu için hedef anahtar kelimeleri belirleyin
Siteniz için en iyi sıralama fırsatlarını belirlemek için SEMrush Keyword Magic Tool veya Ahrefs Keyword Generator gibi güvenilir anahtar kelime araştırma araçlarını kullanın.
Başarı şansınızı en üst düzeye çıkarmak için yüksek arama hacmi ile düşük rekabet arasında hassas bir noktayı yakalayan anahtar kelimeleri ve anahtar sözcükleri arayın.
Bununla birlikte, belirli nişleri, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri veya yerel kitleleri hedeflemeyi hedeflediğinizde, düşük hacimli anahtar kelimeleri de dikkate almak önemlidir.
Bunlar tek başına daha düşük arama hacmine sahip olabilir, ancak toplu olarak değerli, yüksek oranda hedeflenmiş trafiği çekebilir ve uzmanlık alanlarında öne çıkmanıza yardımcı olabilirler.
İlgili anahtar kelimelerle meta etiketleri optimize edin
Sayfanızın arama motorları ve kullanıcılarla ilgili alaka düzeyini göstermeye yardımcı olmak için başlıklar, meta etiketler ve URL’ler gibi önemli sayfa içi öğelere anahtar kelimeler ekleyin.
İlgili anahtar kelimeleri bu öğelere stratejik olarak dahil ederek, sayfanızın doğru bir şekilde dizine eklenmesi ve arama sonuçlarında belirgin bir şekilde görüntülenmesi şansını artırırsınız.
Bu, yalnızca arama motoru görünürlüğünüzü artırmakla kalmaz, aynı zamanda potansiyel ziyaretçilere sayfanızın içeriği ve odak noktası hakkında değerli bilgiler sağlayarak sonuçta ilgili organik trafiği çekme olasılığını artırır.
Anahtar kelimeleri içeriğe doğal bir şekilde dahil edin
Google, konuyu kapsamlı bir şekilde kapsayan ve insan okuyucular için iyi bir şekilde akıp taranacak şekilde yazılan içeriğe öncelik verir. Bu nedenle, anahtar kelimeleri doğal olarak eklemek yerine, zorunlu veya ağır anahtar kelime kullanımından kaçının.
2. İçerik Kalitesini ve Uygunluğunu Sağlayın
Sıralama için tek yapmanız gereken bir anahtar kelimeyi sayfa başına belirli sayıda kullanmak olduğu günler çoktan geride kaldı. Günümüzde yüksek SERP sıralamalarının tamamı iki temel faktörle ilgilidir: kalite ve alaka düzeyi.
Değerli, bilgilendirici ve ilgi çekici içerik oluşturun
Sıralanan içerik benzersiz, orijinal, ilgi çekici ve kalitesi yüksek içeriktir. Ve gerçekten site içi SEO’nun zirvesinde kalabilmek için sürekli bir akışa ihtiyacınız var.
İçerik üretimini kolaylaştırmak için Webliyum gibi güvenilir bir içerik oluşturma hizmetine kaydolmayı düşünün. Son teknoloji ürünü yapay zeka destekli araçlar, siteniz için doğru yazarları ve yaratıcıları bulma konusunda tahmin yürütmeyi ortadan kaldırarak, birkaç tıklamayla hesaba katılacak bir rüya ekibi oluşturmayı kolaylaştırır.
İçeriği kullanıcının amacına uygun hale getirin ve sorularına yanıt verin
İçeriğinizi hazırlarken kullanıcı arama amacını ( ilk etapta onları arama yapmaya yönlendiren “neden”) dikkatlice göz önünde bulundurarak alaka düzeyini kapatabilirsiniz. İçerik, kullanıcının tüm acil sorularını yanıtlayacak şekilde yararlı ve kapsamlı olmalıdır.
Aramanın amacını öğrenmek için kendinizi hedef kitlenizin yerine koyun ve aradıkları belirli sorun veya bilgi hakkında düşünün.
Ortaya çıkan ortak temaları ve kalıpları anlamak için kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yapın ve arama sonuçlarını analiz edin.
Ek olarak, ilgili arama sorgularına, kullanıcı geri bildirimlerine dikkat edin ve hedef kitlenizin ihtiyaçları ve tercihleri hakkında bilgi edinmek için onlarla etkileşime geçin.
Niyetlerini anlayarak, yalnızca sorgularını tatmin etmekle kalmayıp aynı zamanda ilgi alanlarına da hitap eden, daha iyi etkileşime ve sonuçta daha yüksek arama motoru sıralamalarına yol açan içerik oluşturabilirsiniz.
İçerik uzunluğunu, başlıkları ve okunabilirliği optimize edin
Başlıklar ve alt başlıklar gibi sayfa içi öğeleri akıllıca kullanarak daha uzun parçaların okunabilir, gözden geçirilebilir ve sindirimi kolay olduğundan emin olun.
Örneğin içeriğinizi, her bölümün neyi kapsadığına dair net bir fikir veren açıklayıcı başlıklarla mantıksal bölümlere ayırın.
Bu yalnızca kullanıcıların içeriğinizde zahmetsizce gezinmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda arama motorlarına ele aldığınız önemli konuların sinyalini de verir.
Ayrıca okunabilirliği artırmak için madde işaretleri, numaralı listeler ve kısa paragraflar kullanın . Bu biçimlendirme, içeriğin daha taranabilir olmasını sağlayarak kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgiyi hızla bulmasına olanak tanır.
site içi SEO’nuzun tüm yönlerinin yayınlamadan önce yerinde olduğundan emin olmak için Yoast gibi bir araç kullanmayı düşünün.
3. İlgi Çekici Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamaları Oluşturun
Kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını gerçekten karşılayan ve tüm endişelerini gideren inanılmaz içerik oluşturmak, site içi SEO’yu geliştirmek için gerekenlerin yalnızca bir parçasıdır. Ayrıca kullanıcıların ilk etapta arama sonucunuzu tıklamaya mecbur hissetmelerini sağlamanız gerekir.
Başlık etiketleri ve meta açıklamalar gibi iyi hazırlanmış meta veri öğelerinin devreye girdiği yer burasıdır.
Aşağıdaki gibi görevlerde tahmin yürütmeyi ortadan kaldırmak için TextMagic ve Hey Meta gibi araçlardan yararlanın.
İkna edici ve açıklayıcı başlıklar oluşturun
Uygun şekilde açıklayıcı başlıklar, kullanıcının sayfanın neyle ilgili olduğunu bilmesini sağlarken aynı zamanda tıklamayı teşvik edecek kadar merakını da artırır.
Bunu başarmak için duyguları veya aciliyeti uyandıran güçlü sözcükleri veya eylem fiillerini birleştirmeyi düşünün. Örneğin, “Verimliliği Artırmanın Yolları” gibi sıkıcı bir başlık yerine “Bu Kanıtlanmış Stratejilerle Verimliliğinizi Artırın” gibi ikna edici bir başlık kullanın.
Ayrıca, dikkat çekme ve içeriğin yapısını belirtme eğiliminde oldukları için “Daha İyi Uyku İçin 5 İpucu” veya “En İyi 10 Seyahat Noktası” gibi sayıları da kullanabilirsiniz.
Üstelik başlıklarınızı kullanıcının arama amacına uyacak şekilde uyarlayın. Kullanıcılar bir soruna çözüm arıyorlarsa bunu doğrudan başlığınızda belirtin; örneğin “Cilt Bakımı Sorunlarınızı Bu 5 Kolay Adımla Çözün.”
Açıklayıcı ve ikna edici olma arasında doğru dengeyi kurarak kullanıcıları içeriğinize tıklamaya ikna edebilir ve etkileşim ve dönüşüm olasılığını artırabilirsiniz.
Tıklama oranlarını artırmak için ilgi çekici meta açıklamalar yazın
Meta açıklamaları (SERP’lerde başlığın hemen altında görünen tanıtım yazıları) başlığın sunduğu vaadi temel almalıdır.
Bu açıklamalar, kullanıcıyı aradıkları içeriğin bu olduğuna ve sorularına yanıt vereceğine veya sorunlarını çözeceğine ikna etmelidir.
4. Başlık Etiketlerini Kullanın
Kullanıcının sorularını ve endişelerini ele alan faydalı içerik, Google’ın dikkatini çekmenin ve web sitenizin hak ettiği en üst SERP sıralamalarına ulaşmanın anahtarıdır. Uzun biçimli içeriğin bugünlerde bu kadar faydalı olmasının nedeni budur.
Ancak içerik ne kadar uzun ve kapsamlı olursa, içeriğin mantıksal olarak düzenlenmesi ve iyi okunabilirliğin sağlanması da o kadar kritik olur.
İçerik organizasyonu için başlık etiketlerini etkili bir şekilde kullanın
Etkili site içi SEO söz konusu olduğunda başlık etiketlerini (H1, H2, H3 vb.) doğru şekilde kullanmak hayati önem taşır. İçeriğinizi akıcı hale getirir ve düzenler, gözden geçirmeyi ve sindirmeyi kolaylaştırır.
Anahtar noktalarınızı kapsayan iyi planlanmış taslaklarla başlayarak ve başlık etiketlerini ustaca kullanarak içeriğinizde etkili başlık yapısı sağlayın.
Ana hatlar ayrıca işe alınan yazarların içerik oluşturma süreci boyunca yönlendirilmesine de yardımcı olur.
İlgili anahtar kelimeleri başlık etiketlerine ekleyin
Anahtar kelimeleri doğal hissettiğiniz sayıda etiketinize dahil ederek site içi SEO değerini artırın.
Başlık etiketlerini akıllıca kullanmanıza ve optimize etmenize yardımcı olacak araçlar arasında site içi SEO Site Kontrolü ve Başlık Denetleyicisi bulunur.
5. Anahtar Kelime Yoğunluğunu ve Yerleşimini Optimize Edin
Anahtar kelimelerden çok sık bahsettiğimizi biliyorum, ancak bunun nedeni onların gerçekten önemli olmasıdır.
Bilinmesi gereken site içi SEO stratejileri ve ipuçları söz konusu olduğunda, anahtar kelime yerleştirme oldukça önemlidir. İçeriğinizin tamamı için doğal anahtar kelime kullanımı en iyisidir ancak bunları belirli yerlerde de kullanmak isteyeceksiniz.
İçerik boyunca uygun anahtar kelime yoğunluğunu koruyun
Anahtar kelimeleri içeriğinizde organik hissettirecek ve metnin akışına yardımcı olacak şekilde tutarlı bir şekilde kullanın.
Bu görevde size yardımcı olabilecek araçlar arasında Hoth Ücretsiz Anahtar Kelime Yoğunluğu Aracı ve GeoRanker bulunur.
İlgili anahtar kelimeleri başlıklarınıza ve içeriğinize doğal bir şekilde ekleyin, ancak hem okunabilirliğe hem de SEO’ya zarar verebilecek anahtar kelime doldurmadan kaçının . Kullanıcının amacına uygun ve değerli bilgiler sağlayan bir denge kurmaya çalışın.
Anahtar kelimeleri başlıklar ve ilk paragraflar gibi önemli alanlara stratejik olarak yerleştirin
Anahtar kelimeler sayfa başlığında, başlık etiketinde ve başlıklarınızdan en az ikisinde görünmelidir. Bunu içeriğinizin ilk 100 kelimesine (bu genellikle giriş kısmıdır), meta açıklamanıza, URL’nize ve resim dosyanızın adlarına ekleyin.
6. SEO Dostu URL Yapısı ve Site Mimarisi Oluşturun
Site yapısı, kapsamlı bir site içi SEO kontrol listesi için önemli bir husustur. Google, kullanıcıları üstün bir kullanıcı deneyimi sunan sitelere yönlendirme işindedir ve düzensiz ve gezinmesi zor bir web sitesi bunu yapamaz.
Yapılandırılmış ve kullanıcı dostu URL’ler oluşturun
Tutarlı ve uyumlu bir sisteme göre URL’ler oluşturun. URL’ler basit olmalı ve uzun bir sayı dizisi yerine küçük harfli anahtar kelimeler içermelidir.
Google Arama Merkezi’nin bu yararlı kaynağı, ideal URL yapısının tüm ayrıntılarını kapsar.
Kolay gezinme ve taranabilirlik için web sitesi yapısını düzenleyin
Sitenizde hem ziyaretçilerin hem de arama motoru tarama botlarının gezinmesinin kolay olduğundan emin olun. Bu, sitenizin sezgisel ve mantıksal olarak organize olması gerektiği anlamına gelir .
Farklı site yapılarına yararlı bir genel bakış ve bunları doğru şekilde uygulamaya yönelik ipuçları için bu kullanışlı Web Akışı makalesine bakın .
7. Dahili Bağlantı Stratejilerini Uygulayın
Google, ziyaretçilerin mümkün olduğunca fazla yararlı bilgi bulmasını son derece kolaylaştıran web sitelerini tercih eder. Bu nedenle genel bağlantı yapısı, etkili bir site içi SEO stratejisinin temel bileşenlerinden biridir.
Daha iyi bir web sitesi yapısı için ilgili dahili bağlantılar oluşturun
Akıllı dahili bağlantı kullanımı, kullanıcılara başlangıçta dikkate almadıkları ek, yararlı kaynaklar önerebilir. Sitenizdeki ilgili sayfaların doğru şekilde bağlanmasını ve birbiriyle ilişkilendirilmesini sağlamaya yardımcı olur .
En iyi bağlantı uygulamaları ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinmek için Google Arama Merkezi ve Moz’daki yararlı kaynaklara göz atın .
Dahili bağlantı için açıklayıcı bağlantı metnini kullanın
Bağlantı metinleri, kullanıcıları aynı web sitesindeki (dahili bağlantı) veya harici bir sitedeki başka bir sayfaya yönlendiren bir köprü içindeki tıklanabilir kelimeler veya ifadelerdir.
Açıklayıcı bağlantı metni kullanmanın önemi, kullanıcılara bağlantılı içerik ve bunun alaka düzeyi hakkında net bir fikir sunma, genel tarama deneyimlerini geliştirme ve onları tıklamaya teşvik etme yeteneğinde yatmaktadır .
site içi SEO’yu artırmak ve kullanıcıyı bağlantı verdiğiniz içeriğin türü konusunda bilgilendirmek için bağlantı metniniz için açıklayıcı, alakalı ifadeler kullanın.
Dahili bağlantı stratejinizi harici bağlantılarla destekleyin. Google’a akıllı seçimler yaptığınızı ve güvenilir olduğunuzu göstermek için alan adı otoritesi yüksek sitelere bağlantı verin.
8. Multimedyayı Optimize Edin
Resimler, videolar, grafikler, çizelgeler ve diğer multimedya biçimleri, web sitesi tasarımınızı optimize etmenin önemli parçalarıdır. Ancak sayfadaki diğer tüm öğelerinizde olduğu gibi, bunları da site içi SEO’yu göz önünde bulundurarak ayarlamak önemlidir.
Daha hızlı yükleme için görüntüleri sıkıştırın ve optimize edin
Sayfa içeriğinize görsel ilgi ve değer katmak için görselleri ve görselleri stratejik olarak kullanın. Ancak yükleme sürelerini optimize etmek ve hemen çıkma oranınızı azaltmak için görsellerin uygun şekilde sıkıştırıldığından da emin olun .
Daha fazla yararlı bilgi için WPEngine’in bu kaynağına göz atın .
Resimlere açıklayıcı alternatif metin ve başlıklar ekleyin
Açıklayıcı başlıklar ve görsel alt metni (veya alt etiketleri) de çok önemlidir. Bu öğeler yalnızca görsellerin görme bozukluğu olan kişiler için erişilebilir olmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda site içi SEO ve SERP sıralamanızı yükseltmenize de yardımcı olur.
9. Sayfanızın Dizine Eklenip Eklenmediğini Doğrulayın
Doğal olarak, iyi bir site içi SEO kontrol listesindeki tüm öğeleri işaretlemek, devam eden SEO stratejinizi geliştirmek için sağlam bir başlangıçtır. Ancak belirli bir sayfanın seçtiğiniz anahtar kelimelerde sıralanması için doğru şekilde dizine eklenmesi gerekir.
Bazı faktörler bir sayfanın olması gerektiği gibi dizine eklenmesini engelleyebilir. Bazen basit bir indeksleme hatasıdır . Ancak diğer zamanlarda, yinelenen sayfa sorunu veya arama botlarına sayfayı yok saymasını söyleyen bir robots.txt dosyası gibi, üstesinden gelinmesi gereken daha pratik bir neden vardır.
Doğru araçlar, bir sayfanın dizine eklenip eklenmediğini anlamanızı kolaylaştırabilir ve bunu nasıl düzeltebileceğiniz konusunda size ipuçları verebilir. Her SEO uzmanının arka cebinde olması gereken iki olmazsa olmaz şey olan Google Search Console ve SEMrush ile başlayın.
10. Şema İşaretlemesini Uygulayın
Google, çalıştırdığınız sitenin türü ve bu sitedeki her içerik hakkında ne kadar çok şey bilirse, site içi SEO’nuz o kadar verimli olur. Şema işaretlemesini uygulamak, arama botlarına bilmelerini istediğiniz şeyleri söylemenin en etkili yollarından biridir.
Arama motorları için şema işaretlemenin faydalarını anlayın
Şema işaretlemesi (veya yapılandırılmış veriler), siteniz hakkındaki önemli bilgileri ziyaret eden tarama botlarına aktaran benzersiz bir kodlama dilidir.
Şema yalnızca Google’ın sayfalarınızı daha doğru bir şekilde sıralamasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda Google’ın zengin snippet’leri (veya zengin sonuçları) gibi önemli SERP özellikleri için sıralamanın da önemli bir yönüdür.
İçeriğiniz için ilgili şema türlerini belirleyin
Uygun şema işaretlemesi biraz bilgi birikimi gerektirir, ancak bu imkansız olmaktan çok uzaktır. Siteniz ve bireysel içerik parçalarınız için doğru şema türünü nasıl belirleyeceğiniz hakkında daha fazla bilgi için bu kullanışlı SEMrush kılavuzuna göz atın.
Arama sonucu görünümlerini geliştirmek için şema işaretlemeyi uygulayın
Google’ın kendi Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı gibi kapsamlı bir araç , sitenizin şema işaretlemesini yönetirken tahmin yürütmeyi ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Bir veri türünü belirtmeniz ve analiz edilecek bir web sayfasının URL’sini veya HTML kodunu yapıştırmanız yeterlidir; doğrudan Google’ın kendisinden üst düzey destek.
11. Mobil Uyumluluk ve Duyarlı Tasarım Sağlayın
Bu günlerde, ortalama bir web kullanıcısı arama motorlarına mutlaka bir dizüstü bilgisayar veya standart bir masaüstü sistemi aracılığıyla erişmiyor. Boş zamanları olduğunda akıllı telefonlarından araştırma yapıyorlar ve anında ziyaret edebilecekleri yerel işletmeleri aramaktan bahsetmiyorum bile.
Bu nedenle site içi SEO’nun sağlam olması, sitenizin mobil uyumlu ve duyarlı olmasını sağlamak anlamına gelir.
Optimum kullanıcı deneyimi için web sitesini mobil uyumlu hale getirin
Bu noktada neredeyse herkes, özellikle hareket halindeyken veya görevler arasında internette gezinirken, internete erişmek için akıllı telefon veya tablet gibi bir mobil cihaz kullanıyor.
Mobil arama, küresel internet trafiği payının %65’inden fazlasını oluşturur ve bu da sitenizin mobil uyumluluğunun ne kadar önemli olduğunu vurgular.
Google Arama Merkezi’nde Google’ın mevcut “önce mobil” dizine ekleme yaklaşımı hakkında bilgi edinin ve site içi SEO’yu ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için en iyi uygulamaları uygulayın.
Çeşitli cihazlar için site düzenini ve tasarımını optimize edin
Çeşitli cihazları ve ekran boyutlarını göz önünde bulundurarak sitenizin tüm yönlerini (resimler ve diğer multimedya öğeleri dahil) optimize edin. Çeşitli ekranlarda her şeyin olması gerektiği gibi yüklendiğinden emin olun.
Genel kullanıcı deneyimini tekrar kontrol etmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testi gibi bir aracı düzenli olarak kullanın. Sitenizi ne kadar çok cihaz için optimize ederseniz, sayfadaki genel site içi SEO puanınız o kadar iyi olur.
Çözüm
Harika bir site içi SEO kontrol içeriği, optimizasyondaki tahminleri ortadan kaldırmak için yararlı bir kaynaktan daha fazlasıdır. Başarıya ulaşmak için mükemmel SEO’nun her yönünün sürekli olarak dikkate alınmasını sağlamanın anahtarı budur.
Site içi SEO’nun bazı teknik yönleri (şema işaretleme gibi) dahil olmak üzere tüm temel konularda uzmanlaşmaya zaman ayırın. Güvenilir yardım için hangi kaynaklara başvuracağınızı bilmek de çok önemlidir. Bu özellikle değerli, ölçeklenebilir içerik oluşturma söz konusu olduğunda geçerlidir.