Web tasarımda görsel hiyerarşi, öğelerin önem sırasını belirleyecek şekilde düzenlenmesi esasıdır. Web tasarım uzmanları, kullanıcıların bilgileri kolayca anlayabilmeleri için görsel özellikleri yapılandırır. Tasarımcılar, öğeleri mantıksal ve stratejik olarak düzenleyerek, kullanıcıların algılarını etkiler ve onları istenen eylemlere yönlendirir.
Görsel Hiyerarşinin Yapı Taşları Nelerdir?
Hiyerarşi, tasarımcıların bu özellikleri değiştirerek her sayfanın/ekranın içeriğinin önemini göstermek için kullandıkları görsel bir tasarım ilkleridir:
Boyut – Kullanıcılar daha büyük öğeleri daha kolay fark eder.
Renk – Parlak renkler genellikle sessiz olanlardan daha fazla dikkat çeker.
Kontrast – Dramatik kontrastlı renkler daha göz alıcıdır.
Hizalama – Hizalama dışı öğeler, hizalanmış öğelere göre öne çıkar.
Tekrar – Yinelenen stiller, içeriğin neyle ilgili olduğunu önerebilir.
Yakınlık – Yakından yerleştirilmiş öğeler ilişkili görünüyor.
Boşluk – Öğelerin etrafında daha fazla boşluk, gözü onlara doğru çeker.
Doku ve Stil – Daha zengin dokular, düz dokulara göre öne çıkar.
Web tasarım Görsel Hiyerarşi ile İlgili İzlenecek Yollar
Kullanıcılar için görsel hiyerarşinizi optimize etmeye yönelik bazı önemli noktalar şunlardır:
Mobil UX tasarım özellikleri – Daha küçük ekranlardaki kullanıcılar öğeleri hemen fark edebilmeli ve çok daha kolay gezinebilmelidir.
Tipografi ve stil – Ayrıntılı yazı tipleri bazı endüstrilerde daha uygundur, ancak süslü metinler ve özel efektler (örneğin, kabartmalı, soluk metin) kullanıcıların dikkatini dağıtabilir ve hafif dikkat dağıtıcılar bile kullanılabilirliği azaltabilir .
Kullanıcıların önceliklerini anlayın – Sıralanmış bir bilgi duygusuyla kullanıcılara rehberlik etmek istiyorsunuz – bu nedenle, bir ekranda her şeyi vurgulamak kendi kendini yenilgiye uğratıyor. Aynı zamanda, kullanıcıların eşit derecede önemli olarak takdir etmesi gereken öğeleri (örneğin, bazı gösterge tablolarındaki aramalar) bilmeniz çok önemlidir.
Kullanıcıların etkileşimi boyunca her sayfanın/ekranın sorun çözme işlevinin amacını hatırlayın . Örneğin, müşteri yolculuk haritaları, neyin önemli olduğunu ve ne zaman önemli olduğunu görmek için özellikle yararlıdır. Ekran başına önem sırasını belirlerken, muhtemelen dışarıda bırakabileceğiniz bazı gereksiz öğeleri fark edeceksiniz.