Güvenliğin ön planda olduğu web sitelerinde (banka siteleri, e-ticaret siteleri gibi) sıklıkla karşınıza çıkacak olan SSL protokolü hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemli. Bu protokol birçok kişi bilmiyor olsa da güvenli bir internet deneyimi için büyük bir rol oynuyor. SSL kısaltmasının açılımı “Secure Socket Layer” şeklinde ve dilimizde “Güvenli Giriş Katmanı” anlamına geliyor. Temel çalışma prensibi sunucu ve istemci arasındaki ilişkiye dayanıyor. Burada veri akışını şifreleyerek büyük oranda gizliliği sağlayan söz konusu teknoloji sayesinde güvenliğin ön planda olduğu web sitelerinde gönül rahatlığıyla vakit geçirilebiliyor. Bu kavramlar sıradan insanların aşina olmadığı kavramlar olduğundan dolayı SSL Nedir? sorusunun sıklıkla sorulması anlaşılabilir bir hal alıyor. Eğer sizin merak ettiğiniz şey SSL protokolünün sizin için bir problem çıkartıp çıkartmayacağıysa bu konuda endişeli olmanıza gerek yok çünkü zaten söz konusu protokol sizin güvenliğiniz için çalışıyor. Bunların dışında SSL şu anda mevcut olan ve yaygın bir şekilde kullanılan neredeyse tüm tarayıcılarda çalışabiliyor. Ayrıca birçok web sunucusu tarafından da destekleniyor. Yani tam anlamıyla güvenilir ve kullanışlı bir teknoloji denilebilir.
İçindekiler
SSL ve SEO İlişkisi
Google kullanıcılarının deneyimini mükemmel seviyede güvenli hale getirmek istiyor. SSL Sertifikası da tam olarak güvenlikle alakalı olduğundan dolayı SEO açısından getirdiği pozitif etkilerden söz etmek gerekiyor. Eğer web sayfanız SSL sertifikasına sahipse uzun vade de Google ile ilişkinizin pozitif bir yönde ilerleyeceğini söylemek mümkün. SEO konusunda uzmanlık sahibi kişilerin de bileceği gibi SSL sertifikasına sahip olan web sayfalarının Google’da daha ön sıralarda çıktığı test edilip onaylanmış bir durum. Yani eğer web siteniz varsa SSL sertifikası yaptırmanız siteniz adına faydalı olabilir.
SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?
SSL Sertifikasının bir web sitesine uygulanmasıyla birlikte veri akışı şifrelenerek yapılır. Böylece herhangi bir şekilde verilere erişmek isteyen birinin önce şifreleri çözmesi gerekir ancak bu tabi ki de imkânsıza yakın bir ihtimal. Çünkü bu şifreler oluşturulurken olasılıklar kullanılarak işlemler tamamlanıyor ve şifreleme sistemini oluşturan kişilerin bile herhangi bir şekilde bu şifreleri tespit edebilmesi için belki de milyarlarca deneme yapmaları gerekiyor. Yani SSL Sertifikası verilerinizi sayılarla ifade edilemeyecek biçimde güçlü bir şekilde şifreleyip depolanmasını sağlıyor.