Weblog

Dijital Reklamcılık Nedir ve Neden Bu Kadar Önemlidir?

Dijital Reklamcılık Nedir?

Dünyadaki değişimler ile son birkaç yıldır birbirimizle nasıl ilişki kurduğumuzda değişti. Teknoloji hayatımızda giderek daha fazla yer aldığından, zamanımızın çoğunu internette bağlı kalarak geçiriyoruz.

Şirketler bu yüzden müşteriler ile iletişimlerini değiştirmek zorunda kaldılar ve dijital reklamcılık çok daha önemli hale geldi.

Şirketler ve tüketiciler arasındaki iletişimlerini uzun zamandır gazete ve dergi reklamları gibi fiziksel eylemlerle gerçekleşmiş, ancak radyo ve televizyon gibi kanallara dönüşerek markaların erişimini daha da genişletmiştir.

Şimdi, bir şirketi tanıtmanın ana yolu haline gelen dijital pazarlamanın zamanı geldi.

Son olarak, şu anda verilerin dünya çapında toplam 4.56 milyar aktif internet kullanıcısına işaret ettiği gerçeğini nasıl görmezden gelebiliriz?

Sadece sosyal medyada 3.9 milyar insan birbirine bağlı. Bütün bunlar şirketlerin dikkatini çekti ve bu nedenle dijital reklamcılık çok daha önemli hale geldi.

Şirketinizin başarısı için bu kadar önemli olan bu konsepte biraz daha derine inmeye ve iş kaynaklarınızla nasıl daha iyi yatırım yapacağınızı bilmeye ne dersiniz? Hadi başlayalım…

Dijital Reklamcılık Nedir?

Dijital Reklamcılık (İnternet reklamcılığı olarak da bilinir), şirketler tarafından markalarını, ürünlerini veya hizmetlerini dijital kanallar aracılığıyla tanıtmak için kullanılan bir pazarlama şeklidir.

Web siteleri, sosyal medya sayfaları, bloglar, uygulamalar veya internetteki diğer iletişim biçimleriyle ilgili eylemlerden oluşur.

Dijital dönüşümle birlikte, şirketlerin pazarla ve izleyicileriyle iletişim kurmaları kolaylaştı.

Bu sayede dijital platformlar ve varlıklarla yapılan her şey dijital reklamcılık olarak değerlendirilebilir. Asıl amaç, izleyicinin tam olarak bulunduğu yerde olmaktır.

Dijital reklamcılık, şirketlerin bir bütün olarak toplumun geçirdiği harekete geçiş ve uyum sürecidir.

Çünkü 4.17 milyar insan internete bağlanmak için akıllı telefonlarını kullanıyorsa, işletmelerinin de bu kanalda bulunması, alaka düzeyini ve marka bilinirliğini güçlendirmesi gerekir.

Geleneksel ve Dijital Reklamcılık arasındaki Avantajlar ve Farklar Nelerdir?

Artık dijital reklamcılığın ne olduğunu bildiğinize göre, avantajlarının ne olduğunu ve elbette bu kavramın geleneksel modellerden nasıl farklı olduğunu anlamak önemlidir.

Tonlarca kaynak ve araçla, diğer taraftaki insanları anlamak, tanımak ve onlara yardım etmek çok daha kolay hale geldi.

Başka bir deyişle, şirketler tüketici davranışları, ne aradıkları ve daha uygun ve alakalı içerik gibi onlara neler sunabilecekleri hakkında çok daha fazla şey bilirler.

Ayrıca, tam olarak hangi hedef kitleyle ilgileneceğinizi belirlemenizi sağlar. Geleneksel reklamcılıkta, örneğin, şirketler televizyonda belirli bir zamanda izleyicilere gösterilen alanı satın alırlar. Ancak, şirketlerin reklamı yapılan bu bilgileri kimin görüntülediği üzerinde hiçbir kontrolü yoktur.

Sosyal medya reklam platformları, dijital pazarlama eylemlerini daha fazla segmentlere ayırmak ve şirketin alıcısının kişiliğine bağlı olarak belirli bir kitleye odaklanmak için kullanılabilir.

Bir spor e-ticaret şirketi neden kaynaklarını spor yapmayan insanlar için reklamcılığa harcamalıdır?

Örneğin, kampanyaları ilgi alanlarına göre bölümlere ayırmak, şirketlerin çabalarını doğru bir şekilde hedeflemelerine ve markanın müşterisi olabilecek kullanıcılara odaklanmalarına olanak tanır.

Dijital reklamcılığı geleneksel modelden ayıran bir diğer avantaj, eylemlerinizi gerçek zamanlı olarak izleme yeteneğidir.

Eylemin işe yarayıp yaramadığını ve derecelendirme göstergelerinin o kadar doğru olmadığını bilmek için fiziksel medyada belirli bir süre beklemek gerekmekle birlikte, dijital reklamcılık bu kontrolü kolaylaştırır.

Şirketlerin stratejilerinin nasıl çalıştığını tam olarak izlemelerini sağlar.

Bir SEO stratejisi (arama motoru optimizasyonu) ile belirli bir süre içinde web sitesine kaç ziyaretçi getirdi? İstediğiniz verimi anlamadınız mı?

O halde, pazarlama çabalarınızın doğruluğunu ve verimliliğini artırmak için hemen değiştirebilirsiniz.

Dijital reklamcılığın en önemli yararı, tüm kampanyalarınızın ve iletişim stratejilerinizin performansı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaktır.


Dijital Reklamcılık Stratejisi Nasıl Çalışır?


Bir dijital reklamcılık stratejisinin, iş hedeflerinin ne olduğunu, bunlara ulaşmak için hangi kaynakların mevcut olduğunu göz önünde bulundurması ve elbette şirketiniz için bir alıcı kişiliği tanımlaması gerekir.

Tüm bu noktalar değerlendirildiğinde, şirketler planları için en iyi maliyet-fayda oranı olan çeşitli seçenekler arasından seçim yapacaklardır.

İdeal olarak, birden fazla stratejiye oluşturmak; tüm kaynakların tek bir eyleme tahsis edilmediği anlamına gelir. Örneğin, sosyal Medya reklamlarına, ücretli aramaya ve hatta etkileyicileri kullanmaya odaklanın.

Her fikrin artılarını ve eksilerini değerlendirin, şirketinizin ana hedefleri ve alıcınızın kişilik profili ile karşılaştırın.

Bu bilgiler tanımlandığında, karar alma süreci şirket için çok daha güvenilir hale gelir.

Özetle, bir dijital reklam stratejisi, farklı dijital platformlarda, şirkete sunulan amaç ve kaynaklara dayalı bir dizi eylemdir.

Ek olarak, planlandığı gibi gittiğinden emin olmak için kararlarınızın her birini sürekli olarak izlemek ve değerlendirmek önemlidir.

Dijital Reklamcılık İçin En İyi Örnekler

Dijital reklam planlamasında nelerin kullanılabileceğine dair örnekleri bilmekten daha iyi bir şey yoktur, değil mi?

Bu nedenle, işletmeniz için en iyi fikri bulmanız için size ilham vermek üzere 4 kullanım örneğini ayırdık.

Arama Motoru Pazarlaması (SEM)

Dijital dönüşümün ayırt edici bir özelliği şüphesiz Google’ıninternette bir soru kaynağı olarak kullanılmasıdır.

Google’ın saniyede yaklaşık 75.000 aramaya cevap verir. Bunun anketler için en çok kullanılan sayfa olduğunu düşünürsek kullanıcıların % 92.07’sinin tercihi  nasıl görmezden gelinir?

Arama motorlarında reklam olanakları dahilinde arama motorlarının pazarlama stratejisi SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve ücretli reklamcılık olmak üzere iki farklı teknikte farklılık göstermektedir.

SEO, organik trafik oluşturmak için bir dizi teknik ve stratejiyi temsil eder.

Bağlantılar oluşturma, okuyucularla alakalı anahtar kelimeler ve kaliteli içerik tanımlama işinden, sayfa öne çıkabilir ve arama motorundaki ana sonuçlardan biri olabilir.

Uzun vadeli yönelimlidir. Bununla birlikte, maliyet düşüktür ve verim mükemmeldir.

Öte yandan ücretli reklamcılık, şirketin yalnızca reklamlarını tıklayan kullanıcılar için ödediği ve böylece kaynaklarının kullanımını optimize ettiği bir reklam ücretinden oluşur. Bu tür web siteleri Google’da “Reklam” Faviconuyla görüntülenir.

Reklamları Görüntüleme

Geleneksel reklamcılık fikrine daha yakın olan ekranın kullanımı, kullanıcının dikkatini çekmek için görüntüler ve metinler oluşturmak anlamına gelir.

En yaygın yol, hedef kitleye özgü sitelerde reklam afişleri ve reklam alanı kullanmaktır.

Örneğin, bir spor e-ticareti için, bir spor haber portalının sayfaları reklamları görüntülemek için iyi bir yer olabilir.

Uygulamada, bir gazete veya dergi sayfasındaki bir reklamla aynı fikirdir. Çok parçalı bir kitleyi etkilemek hakkında konuştuğumuzda bu kadar etkili olmayabilir.

Ancak görsel reklamlar, kullanıcının dikkatini çekmenin ve mesajınızı tıklattıklarından emin olmanın harika yollarıdır.

Sosyal Medya Reklamcılığı

Sosyal medya şüphesiz kitlenizle konuşmak için en etkili kanallardan biridir.

Facebook 2,5 milyon aktif kullanıcıya sahipken, YouTube, WhatsApp ve Instagram’a 4,5 milyona daha geliyor. Araştırmalar, kullanıcıların bu kanallarda günde ortalama yaklaşık bir saat harcadıklarını gösteriyor.

Marka bilinirliğini ve dijital varlıklarını artırmak isteyenler için bu platformlarda yer almak, ürün ve hizmetlerini tanıtmaları şarttır.

Organik olarak veya bir ücret karşılığında birçok kişiye ulaşabilir ve daha iyi bölümlere ayırabilirsiniz. Nispeten daha düşük harcamalarla sosyal medya, Dijital Reklamcılık için de harika bir kanaldır.

E-posta Pazarlaması

E-posta, internet çağından daha eski bir kanal olsa da, hala trend oluyor. Statista’ya göre, bu kanalın kullanımı 2023 yılına kadar yılda% 2 ile% 3 arasında büyüme eğilimindedir.

Bir DMA Insight çalışması, tüketicilerin% 99’unun her gün e-postalarını okuduğunu gösteriyor.

Bu kanalda bu kadar çok kişi bağlandığında, tüketicinize daha yakın olabilirsiniz. Ayrıca, e-posta pazarlamasının yatırım getirisi çok yüksektir.

Bu geri dönüşü ele geçirmek için dört yönü düşünmeniz gerekir: nitelikli aboneler edinmek, hedef kitlenizi meşgul etmek, hedef kitlenizi e-posta tabanlı tutmak ve bu sürece yardımcı olacak bazı otomasyon araçları bulmak.

Nitelikli aboneler edinmenin ilk adımı, kitlenize kaliteli içerik sunarak şirketinizin organik olarak yapacağı bir şeydir. Buradaki ana kural şudur: asla başkasının posta listesini satın almayın.

Bu insanlar onlarla konuşmana asla izin vermediler ve ayrıca muhtemelen ne yaptığın umrunda bile değiller. Bu nedenle, sunduğunuz şeyle ilgilenen kişilere dayanarak listenizi sıfırdan oluşturmanız gerekir.

Bu nitelikli aboneleri bulduktan sonra, onlara alakalı içerik sağlamanız gerekir. Ancak dikkatli olun: onlara çok fazla e-posta göndermeyin. Listenizi kişisel özelliklere ve ilgi alanlarına göre bölümlere ayırın. Bundan sonra, göndereceğiniz tüm mesajları içeren bir takvim oluşturun. Zaman zaman reklam gönderin ve listenize asla spam göndermeyin.

Tüm bu işleri daha kolay ve daha hassas hale getirmek için bir otomasyon aracına güvenin. Bu, hizmet akışlarını ve bültenleri planlamanıza olanak tanır ve bunlar otomatik olarak izlemekte olduğunuz tarih ve saate gönderilir.

Ayrıca, hedef kitlenizin dönüşüm hunisinden geçtiğinden ve alıcının yolculuğunun her adımına içerik getirdiğinden emin olmak için listenizi bölümlere ayırabilirsiniz.

Dijital reklamcılık, markanızı hedef kitlenizle alakalı hale getirmek için kritik öneme sahiptir.

Sonuçta, hiç kimse markanızı bilmiyorsa, en iyi fiyatları veya ürünleri sunmanın bir anlamı yoktur.

Yazıyı Paylaş:

Hizmetlerimiz

Hikayemiz.

Neden Biz?

WeBlog

Referanslar

İletişim

WhatsApp Destek

Hizmetlerimiz

Hikayemiz.

Neden Biz?

WeBlog

Referanslar

İletişim

WhatsApp Destek